Jurnal de atelier

 

Doamne, ajuta!

De multa  vreme am dorit sa revenim cu vesti despre ce am mai lucrat in Atelierul  nostru.

Asa că, iată, cu bucurie și mulțumire lui Dumnezeu,  vă spunem ca am lucrat un iconostas cu motive traditionale pentru Parohia ortodoxă din orașul german Chemnitz, având hramul Sfântului  Vitus, ocrotitorul Saxoniei, și al Sfîntului Voievod Ştefan cel Mare.

Mulțumiri deosebite Părintelui ieromonah Athanasie Ulea,  cel care ne-a acordat posibilitatea de a face această lucrare și ne-a sprijinit cu rugăciunea și încrederea lui pe tot parcursul execuției, începută la sfârșitul anului 2017.

Totodată, ne-am bucurat de momentul sfințirii catapetesmei și a troiței lucrate tot de către colegii nostri ce a avut loc în această vară, pe data de 7 iulie, și care s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Serafim al Germaniei și a unui distins sobor de părinți slujitori.

http://www.mitropolia-ro.de/index.php/ro/stiri-din-2019/1575-mitropolitul-serafim-la-hramul-parohiei-romanesti-din-chemnitz

https://www.facebook.com/chemnitz.orthodox/

Motivelor folosite în ornamentarea iconostasului le-am atribuit o valoare simbolica, pe lângă cea populară cunoscută deja.

Spre exemplu, stâlpii au la bază motivul funiei ce reprezintă legătura dintre cer și pământ, dar totodată viața pământească care împletește bucuria cu suferința sau, ca sens mai înalt, nevoința urcușului duhovnicesc. Partea centrală înfățișează trei rozete care “curg” dintr-una în cealaltă, reprezentând numărul Persoanelor Sfintei Treimi. Rozetele sunt încadrate de două registre deschise spre partea centrală, cel de jos reprezentând lumea văzută, iar cel de sus cea nevăzută.

Pe ușile împărătești  sunt lucrate 7 rozete, diferite, simbolizând cele șapte Sfinte Taine din Biserica noastră. Rozeta principală simbolizează pe Hristos Mântuitorul, Soarele Dreptății, Începutul mântuirii noastre, iar rozeta mai mică din centrul ei reprezintă taina vieții creștine: Crucea. Spațiile intermediare sunt ornate cu un registru de cruci ce fac referire la sfinții ce au urmat pildei Mântuitorului Iisus Hristos.

Desigur, ar fi multe detalii de scris, dar mai bine lăsam fotografiile sa vorbească…

Nădăjduim ca gândul Părintelui ieromonah Athanasie Ulea și rucodelia noastră să ajute credincioșii Parohiei Chemnitz să se simtă mai aproape de casă, adică de Împărăția lui Dumnezeu.

 

 

Hristos a înviat!

 

            Iată că, după aproape un an, revenim la jurnalul nostru, cu dorința de a împărtăși ce am mai lucrat în atelier în vremea din urmă.

            Vom spune că Dumnezeu ne-a ajutat și am continuat lucrarea noastră. Am lucrat o nouă catapeteasmă, câteva troițe de exterior, am început o ușă de biserică și am onorat comenzile primite de la dumneavoastră prin intermediul secțiunii "Magazin".

            Deoarece am avut multe solicitări pentru crucile de mormânt, vă prezentăm câteva modele lucrate. Crucile sunt din lemn de stejar și păstrează linia tradiției noastre. Persoanele care le-au comandat, le-au preferat  în locul crucilor sau monumentelor funerare din marmură sau mozaic pentru simplitate, mai aproape de inima lor și a celor dragi, credem noi.

           Numele persoanelor și anii vieții lor sunt înscrise fie prin crestarea lemnului fie prin degroșare, în tehnica basoreliefului. Unele cruci, la recomandarea noastră și cu acordul celor ce le-au cumpărat, poartă înscrise cuvintele Mântuitorului pentru întărirea în credință și în dragostea Lui. 

 

Doamne, ajută!

În ultimul timp am avut câteva solicitări pentru cruci pectorale și de binecuvântare sculptate cu Persoana Mântuitorului. De la început vom spune că această rucodelie nu este una obișnuită pentru noi, ci mai degrabă un timp de răgaz în care ne adâncim în taina Crucii.

Reprezentarea este simplă, nu respectă proporțiile anatomice, Chipul și Mâinile fiind evident mai mari decât restul Trupului. Acest tipar este specific Părinților din vechime care nu puneau accent pe perfecțiunea formelor. Noi credem că Numele și Chipul Domnului erau în centrul atenției lor.

De fiecare data când am privit acest tip de reprezentare a Răstignirii gândul ne-a dus și la o îmbrățișare a Mânuitorului care ne spune, de pe Cruce, cu blândețe: “Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.” (Matei 11:28-30)

Este motivul pentru care am dorit ca pe spatele crucilor lucrate să încrustăm în lemn aceste Cuvinte de Viață dătătoare, precum și altele, spre întărirea și bucuria credinței celor care le vor purta cu ei.

Crucile din fotografii au plecat în Italia, fiind cerute de un preot român de pe meleagurile noastre nemțene și căruia îi mulțumim.

 

Bun găsit!

Pentru astăzi v-am pregătit câteva cruci țărănești pectorale. Sunt simple, cu ornamente străvechi, așa cum le șade bine crucilor inspirate de dragostea țăranului român pentru Sfânta Cruce. Sunt din lemn de păr și măr, nici mari, nici mici, funiuța încadrând ornamentul central sau conturând crucea. Cine va privi atent, va înțelege și mai ales, nădăjduim noi, va simți bucuria pe care am trăit-o atunci când le-am lucrat.

Le-am făcut pentru voi, călători de departe, osteniți de atâta umblat, care ați intrat în casa noastră...

Dacă vă plac, să ne dați de veste!

 

"O fereastră e mai cruce decât o troiță care, logic, ar fi să fie crucea însăși... ciudat lucru la prima vedere."

Horia Bernea

Hristos a înviat!

Iată că în săptămâna ce a trecut am avut parte de bucuria de a lucra în atelierul nostru "crucea din fereastră". Este, credem noi, modelul cel mai aproape de sufletul țăranului român, o chintesență a dorinței acestuia de a sfinți materia din jur prin prezența crucii și, mai mult, chiar lumina soarelui care îi intră în casă. Pentru că omul este făcut pentru Lumină.

Bucuria noastră însă a fost înmulțită de Dumnezeu deoarece această comandă a venit din partea unui om luminos, foarte drag nouă și familiilor noastre, un om care, deși nu este român, iubește România, românii și tradițiile lor și, mai presus de toate, iubește Crucea lui Hristos. Nădăjduim ca aceste cruci ce vor fi oferite la cununia lui să fie spre întărirea în credință a nuntașilor.

La moment de mare sărbătoare, echipa "Crucea de Lemn" îi urează "Casă de piatră!", sănătate și Mântuire lui și celor dragi!

 

 

Hristos a înviat!

În Săptămâna Mare a rânduit Dumnezeu să terminăm o cruce din lemn de stejar cu suport detașabil pentru Sf. Altar. Dimenisunile crucii sunt de 110 cm x 40 cm. Reprezentarea Mântuitorului, inspirată de modelul realizat de părintele Savatie Baștovoi, este completată de Cuvintele Lui: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața", încadrate de "dintele de lup". Motivul funiei este prezent pentru a evidentia textul sculptat. Lemnul este patinat si tratat printr-un procedeu de invechire pentru a-i darui un aspect cat mai autentic. Crucea a ajuns la destinatie inainte de Joia Mare, in Comuna Vidra, judetul Alba. Iată câteva fotografii...

 

Cruci pectorale

Tuesday, 16 January 2018 11:11

Din cele ce am mai lucrat în atelier vă mai oferim spre vizualizare o pereche de cruci pectorale, similare, de dimensiuni mari (10 x 5 cm), lucrate pentru un cuplu de prieteni dragi. Am folosit lemn de păr tratat cu ulei de măsline. Crucile conțin scena răstignirii pe prima față iar pe spate "Doamne Iisuse Hristoase Miluieste!" scris în forma prescurtată și folosind alfabetul chirilic. Pe laterale - cred că oarecum dintr-un exces de zel - am adăugat textul "Prin acest semn vei învinge!". Ca de obicei, lăsăm imaginile să continue prezentarea.

În atelierul "Crucea De Lemn" cutiile sunt cumva în afara preocuărilor noastre directe, dar cererile similare s-au ținut lanț și am zis de ce nu, să încercăm! Ar fi al doilea produs de gen după cutiuța de verighete. Cum primisem o solicitare destul de fermă în acest sens pentru realizarea unei cutii de sfinte moaște închinată Sfântului Dimitrie, ne-am pornit la lucru cu modestele mijloace de care dispunem pentru astfel de lucrări.
Cutiuța este realizată din lemn de păr, cu elemente din lemn de nuc, balamale metalice, închidere cu magnet. Lateralele sunt îmbinate chertat și încleiate, ornate din șiruri simple și duble cu dinți de lup și rozete centrale.

Cutie verighete

Friday, 22 September 2017 15:36

Cum o bună prietenă de-a noastră se lupta cu emoțiile pregătirilor de nuntă, și cum o cutiuță potrivită pentru verighetele cu multă atenție căutate și potrivite nu-și facea apariția prin magazinele noastre de profil, am zis să dăm o mână de ajutor dragilor viitori miri și să încercăm să concepem o cutiuță întocmai cu gândul lor, sau cel puțin ne-am străduit să fie cât mai apropiată.

Sfinţire catapeteasmă

Monday, 07 August 2017 15:01

După o perioadă destul de lungă iată că revenim cu detalii despre activitatea atelierului nostru.
Dumnezeu a rânduit să terminăm catapeteasma şi mobilierul noii biserici de lemn a Mănăstirii  Dagâţa din Judeţul Iaşi.
Sfinţirea bisericii a avut loc luna trecută, pe data de 9 iulie, şi a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, iar din soborul preoţilor slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi părintele Mihail Roşu, protoiereul Protopopiatului Iaşi 3.

Primele dovezi ale existenţei Mănăstirii Dagâţa datează de pe timpul lui Ştefan cel Mare, aici fiind o mănăstire din lemn înconjurată cu ziduri de piatră. 

Page 1 of 2