Sfinţire catapeteasmă

Rate this item
(0 votes)
Sfinţire catapeteasmă Sfinţire catapeteasmă CruceaDeLemn.ro

După o perioadă destul de lungă iată că revenim cu detalii despre activitatea atelierului nostru.
Dumnezeu a rânduit să terminăm catapeteasma şi mobilierul noii biserici de lemn a Mănăstirii  Dagâţa din Judeţul Iaşi.
Sfinţirea bisericii a avut loc luna trecută, pe data de 9 iulie, şi a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, iar din soborul preoţilor slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi părintele Mihail Roşu, protoiereul Protopopiatului Iaşi 3.

Primele dovezi ale existenţei Mănăstirii Dagâţa datează de pe timpul lui Ştefan cel Mare, aici fiind o mănăstire din lemn înconjurată cu ziduri de piatră. 

Cea de-a doua biserică a Mănăstirii Dagâţa, construită din vălătuci de pământ bătuţi pe schelet de lemn, este ctitoria unor credincioşi din satul Mănăstirea, pe nume Calancea şi Sicrieru. Locaşul de cult a fost ridicat în anul 1959, dar sfinţit de-abia în anul 1970, când regimul comunist a început să fie mai permisiv.

Între anii 2014 - 2017, cu ajutorul Maicii Domnului şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, o parte din colegii noştri au ridicat casa monahală şi Paraclisul din lemn, având hramul „Maica Domnului Prodromiţa”.

Mulţumiri deosebite adresăm părintelui stareţ Cleopa Ştefan care ne-a sprijinit pe tot parcusul acestei lucrări cu rugăciunea, gândurile bune şi încrederea acordată, în special din partea noastră, a celor de la atelierul de sculptură, pentru şansa şi bucuria de a lucra în premieră un iconostas cu motive ţărăneşti.

Un gând de recunoştinţă şi dragoste frăţească va fi întotdeauna pentru monahul Partenie, cel care ne-a ajutat atât cu rugaciunea, cât şi cu braţele la ridicarea bisericii de lemn.

Ataşăm câteva fotografii “la cald”.  Vom posta detalii în curând.

 https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/sfintire-de-biserica-la-manastirea-dagata

 

 

  • Tuesday, 22 August 2017 10:48

1 comentariu

Adăugați un comentariu

Introduceți informațiile necesare în câmpurile marcate ca obligatorii (*). Nu este permisă adăugarea de cod HTML.