Catapeteasma cu motive traditionale

Rate this item
(1 Vote)
Iconostas motive traditionale Iconostas motive traditionale CruceaDeLemn.ro

 

Doamne, ajuta!

De multa  vreme am dorit sa revenim cu vesti despre ce am mai lucrat in Atelierul  nostru.

Asa că, iată, cu bucurie și mulțumire lui Dumnezeu,  vă spunem ca am lucrat un iconostas cu motive traditionale pentru Parohia ortodoxă din orașul german Chemnitz, având hramul Sfântului  Vitus, ocrotitorul Saxoniei, și al Sfîntului Voievod Ştefan cel Mare.

Mulțumiri deosebite Părintelui ieromonah Athanasie Ulea,  cel care ne-a acordat posibilitatea de a face această lucrare și ne-a sprijinit cu rugăciunea și încrederea lui pe tot parcursul execuției, începută la sfârșitul anului 2017.

Totodată, ne-am bucurat de momentul sfințirii catapetesmei și a troiței lucrate tot de către colegii nostri ce a avut loc în această vară, pe data de 7 iulie, și care s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Serafim al Germaniei și a unui distins sobor de părinți slujitori.

http://www.mitropolia-ro.de/index.php/ro/stiri-din-2019/1575-mitropolitul-serafim-la-hramul-parohiei-romanesti-din-chemnitz

https://www.facebook.com/chemnitz.orthodox/

Motivelor folosite în ornamentarea iconostasului le-am atribuit o valoare simbolica, pe lângă cea populară cunoscută deja.

Spre exemplu, stâlpii au la bază motivul funiei ce reprezintă legătura dintre cer și pământ, dar totodată viața pământească care împletește bucuria cu suferința sau, ca sens mai înalt, nevoința urcușului duhovnicesc. Partea centrală înfățișează trei rozete care “curg” dintr-una în cealaltă, reprezentând numărul Persoanelor Sfintei Treimi. Rozetele sunt încadrate de două registre deschise spre partea centrală, cel de jos reprezentând lumea văzută, iar cel de sus cea nevăzută.

Pe ușile împărătești  sunt lucrate 7 rozete, diferite, simbolizând cele șapte Sfinte Taine din Biserica noastră. Rozeta principală simbolizează pe Hristos Mântuitorul, Soarele Dreptății, Începutul mântuirii noastre, iar rozeta mai mică din centrul ei reprezintă taina vieții creștine: Crucea. Spațiile intermediare sunt ornate cu un registru de cruci ce fac referire la sfinții ce au urmat pildei Mântuitorului Iisus Hristos.

Desigur, ar fi multe detalii de scris, dar mai bine lăsam fotografiile sa vorbească…

Nădăjduim ca gândul Părintelui ieromonah Athanasie Ulea și rucodelia noastră să ajute credincioșii Parohiei Chemnitz să se simtă mai aproape de casă, adică de Împărăția lui Dumnezeu.

 

Pace și Bucurie!


 

  • Tuesday, 19 November 2019 14:32

Adăugați un comentariu

Introduceți informațiile necesare în câmpurile marcate ca obligatorii (*). Nu este permisă adăugarea de cod HTML.